Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Αισιοδοξία



Η διπλανή πολυκατοικία έχει δραστήριο διαχειριστή. Μόλις ανέλαβε, κατέγραψε τα άδεια διαμερίσματα και σε λίγες μέρες τα μισά κουδούνια της εξώπορτας είχαν στη θέση του ονόματος τη λέξη ΑΔΕΙΟ με μεγάλα κεφαλαία γράμματα, να τα βλέπεις από μακριά. Όταν περνώ φαντάζομαι κουδούνια να χτυπάνε σε σπίτια χωρίς ανθρώπους, σε σκοτεινά τριάρια και δυάρια τον ήχο να ενοχλεί το κενό.
Γιατί το έκανε αυτό; Ίσως για να εκτιμηθεί ο κόπος του, πόσο παιδεύεται να τα βγάλει πέρα με τους μισούς ιδιοκτήτες απόντες, τα μισά διαμερίσματα άδεια. Οι απόντες δεν θα πληρώνουν κοινόχρηστα. Εδώ οι παρόντες δεν πληρώνουν. Εκτός αν απλώς ήθελε να αποθαρρύνει τους εφήβους που χτυπάν κουδούνια για πλάκα. Ή και να τους βοηθήσει, μη χτυπάτε αυτά, είναι άδεια, χτυπήστε στα γεμάτα, να μην πηγαίνει ο κόπος σας χαμένος.
Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η γειτονιά ξεπερνά την κρίση. Λένε πως πολλοί Κινέζοι αγοράζουν διαμερίσματα, λένε ότι πολλά γίνονται Airbnb, ότι νοικιάζονται με τη μέρα σε τουρίστες,. Και μόνο η ιδέα ότι έρχονται εδώ τουρίστες μας ψηλώνει δέκα πόντους. Δεν είναι αυτό που βλέπετε η άχαρη πόλη, υπάρχει κάτι άλλο, ένα ωραίο μυστικό κρυμμένο ίσως σε τριάρια. Αδεια.  Αγοραστές και ενοικιαστές μας τριγυρίζουν,  όλο και κάποιος θα μπαινοβγαίνει, όλο και κάποιος θα πληρώνει κοινόχρηστα, θα ανοίγει τα παράθυρα, θα χρησιμοποιεί το ασανσέρ και θα απαιτεί να μένουν αναμμένα φώτα τη νύχτα.
 Υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν ότι όλα γίνονται βάσει σχεδίου, αρχίζοντας από την υποβάθμιση του κέντρου της πόλης και των δικών μας περιοχών. Βάσει σχεδίου οι ιδιοκτήτες πουλούσαν τα σπίτια τους κι έφευγαν για τα προάστεια από τη δεκαετία του 70, βάσει σχεδίου έδωσαν όλοι αντιπαροχή τα παλιά για να πάρουν διαμερίσματα, ώστε να γίνει αφόρητη η ζωή τους ολονών και να φύγουν μαζικά για να φτηνήνουν ύστερα τα πάντα, να τα πάρουν οι Κινέζοι και τα Airbnbn. Δεν έχω καταλάβει αν ήταν κινέζικο το σχέδιο ή γερμανικό, πάντως είχε μεγάλη επιτυχία, αφού πραγματοποιείται με συνέπεια εδώ και τόσες δεκαετίες.
 Αν λιγοστέψουν τα κουδούνια με το ΑΔΕΙΟ, λέτε το σχέδιο να περιλαμβάνει και άναμμα καλοριφέρ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...