Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Χρόνια πολλά Χαρίτωνα

Οκτώ λεπτά. Σε οκτώ λεπτά θα περνούσε ο συρμός του Μετρό. 

Το νούμερο 8 ήταν σοκ, δεν το είχα ξαναδεί γραμμένο στον ηλεκτρικό πίνακα τις ώρες αιχμής. Κάθε τρία, τέσσερα, άντε πέντε λεπτά μάς είχε συνηθίσει να περνάει το τρένο. Και η αποβάθρα ήταν ήδη γεμάτη. Προχωρώντας προς την άκρη χάζεψα μια οθόνη με ωραίες φωτογραφίες της ελληνικής υπαίθρου. Από κάτω μας ανακοίνωνε ότι σήμερα γιορτάζουν ο Χαρίτων, ο Χαρίτωνας και μερικοί ακόμα. Πολύ χρήσιμη πληροφορία, αλλά θα προτιμούσα να μάθω από πότε και γιατί αποφασίστηκε να αραιώσουν τα δρομολόγια. Δεν έχουν δουλειά να μου θυμίζουν πότε γιορτάζει ο Χαρίτωνας. Αν και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που έχουν ειδικές οθόνες για τις ονομαστικές γιορτές και διαφορετικές για τις ανακοινώσεις των αφίξεων. 

Πρέπει να ευγνωμονούμε το Μετρό αφού στα τρόλεϊ, όπου αποφάσισαν να κάνουν την ίδια δουλειά, οι ευχές προς τους εορτάζοντες παίρνουν τη θέση της αναγραφής προορισμού. 

Περιμένεις με ανυπομονησία το τρόλεϊ ή τρέχεις να το προλάβεις και, αντί να δεις πού πηγαίνει, βλέπεις να σου λέει: «Χρόνια πολλά Χαρίτωνα!». 

Δε λέω, είναι θαυμάσια η ελληνική ιδιαιτερότητα των ονομαστικών γιορτών, ακόμα και οι άθεοι το αναγνωρίζουν, αλλά το να βλέπεις πού πάνε τα τρόλεϊ είναι εξίσου σημαντικό. Αν πάντως θέλουν να μας θυμίζουν οπωσδήποτε ποιοι γιορτάζουν κάθε μέρα, ας βάλουν πρώτα στις στάσεις χάρτες με τις διαδρομές, ας εξηγούν πού πηγαίνει το κάθε όχημα, ας έχουν και μέσα πληροφόρηση, ας περνάνε τακτικά λεωφορεία, τρόλεϊ και συρμοί κι ύστερα λένε χρόνια πολλά σε όποιον θέλουν. Γιατί, τώρα, είναι σαν να σαρκάζουν λέγοντας πως όσο τιμάμε τις αγαπημένες παραδόσεις μας, δημόσιες συγκοινωνίες της προκοπής δεν πρόκειται να δούμε. 

https://www.tanea.gr/2009/09/29/opinions/analwsima-xronia-polla-xaritwna/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...