Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Τα παιδία πλήττει

Βλέπω και ξαναβλέπω το κοριτσάκι που το οδηγούν στα σκαλιά οι δυο αστυνομικοί με τα ογκώδη γιλέκα, σφιγμένοι σε απανωτές στρώσεις στολής εκείνοι, με τα άνετα, αταίριαστα σε κρατούμενη χαλαρά του ρούχα αυτό. Το παντελόνι σαν έτοιμο να πέσει, το μπλουζάκι ανεβασμένο, κοιλίτσα έξω, σα να το σήκωσαν μόλις από τον καναπέ του. Και γι΄ αυτό ακριβώς τα ρούχα μοιάζουν με εσώρουχα, η φωτογραφία μοιάζει άσεμνη, αλλά δημοσιεύεται συνέχεια. Γι΄ αυτό ακριβώς βέβαια. Είναι τόσο εντυπωσιακή η αντίθεση. 

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι η φράση που έγραψαν οι χάκερ στην ιστοσελίδα της Λούκας Κατσέλη, «εικοσάχρονα παιδιά που ίσως καταστρέφεται η ζωή τους». Αν μη τι άλλο, ένα τέτοιο εφηβικό σώμα φαίνεται εντελώς ανέτοιμο για τις εντάσεις που απαιτεί το αντάρτικο πόλης. Μπορεί βέβαια να έχουν αλλάξει τα πράγματα, να είναι οι αντάρτες πόλης τόσο πονηροί που να έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται σαν απονήρευτα κορίτσια, αλλά μου φαίνεται απίθανο. 

Μάλλον τα κορίτσια είναι αυτό που δείχνουν: νέα, όμορφα και απρόθυμα να ακολουθήσουν τα έτοιμα πρότυπα, ανήσυχα για κάτι άλλο. Πλήττουν τα καημένα τα παιδιά εν ολίγοις, τους φαίνεται φτωχός ο κόσμος και στενός, θέλουν κάτι μεγάλο, κάτι απόλυτο που να είναι ταυτόχρονα και συναρπαστικό, κι η άρνηση μοιάζει θελκτική, πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την υπομονή και τη μελέτη που προτείνουν οι γονείς και τα σχολεία. Πώς να βρεθούν οι τρόποι να κρατηθούν τα παιδιά στη θετική πλευρά του κόσμου, πώς να χωρέσουν στα προγράμματα οι ανεξέλεγκτες διαθέσεις τους, πώς να βρουν συγκινήσεις χωρίς να καταστραφούν; Δεν έχει βρεθεί η συνταγή ακόμα, το ξέρουμε και μας το θυμίζει επώδυνα η παράξενη αυτή φωτογραφία.
https://www.tanea.gr/2009/10/05/opinions/analwsima-ta-paidia-plittei/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...