Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Μανία με την τελειότητα

 Ζηλεύω τους φίλους μου που έβαλαν αμέσως σημαία στο προφίλ τους: «Υποστηρίζω το Ισραήλ» μερικοί και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» κάποιοι άλλοι (Στα αγγλικά και τα δυο) Θα ήθελα κι εγώ να βάλω μία, να είμαι μαζί τους, αλλά δυσκολεύτηκα ποια να βάλω. Θα ήθελα να συμπλεύσω, να χαρώ που ανήκω σε μια ομάδα. Είναι καιρός που δεν μπορώ να χαρώ με σημαιάκια, τόσες σημαίες που πέρασαν και δεν μπόρεσα να βάλω καμία. Περνούν οι σημαίες κι εγώ μελαγχολώ.  Εκτός από την ευρωπαϊκή, επειδή ακόμα δεν είναι ακριβώς σημαία αυτή. Αυτήν την έβαλα. Μπορεί να σας ακούγεται ξενέρωτο, αλλά δεν περιμένω να με καταλαβαίνουν όλοι. Είναι ακόμα ιδέα η Ευρώπη βλέπετε, είναι τάση, είναι όραμα υπό κρίση, κι έχει αρχίσει η κρίση από καιρό. Από τότε που οι Γάλλοι ψήφισαν εναντίον του ευρωπαϊκού συντάγματος νομίζω, ή ίσως και πριν, ή ίσως και ποτέ δεν ήταν εκτός κρίσης η ιδέα της Ευρώπης.

Τι θυμάμαι… Τότε η γαλλίδα φίλη μου είχε ψηφίσει όχι στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, διότι ήταν μεν υπέρ της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά έβρισκε ατέλειες στο σύνταγμα. Δεν μπορούσε όμως να εξηγήσει ότι έβρισκε ατέλειες, παρά μόνο απορρίπτοντας το ολόκληρο. Κρίμα, γιατί δεν πέρασε ποτέ το σύνταγμα εκείνο, δεν ίσχυσε, και δεν μάθαμε τις ατέλειες του. Όπως δεν μάθαμε ποτέ τις ατέλειες του σχεδίου Ανάν και άλλων τέτοιων πολύ ατελών προσπαθειών συνύπαρξης και υπέρβασης που επιμένουν να κάνουν διάφοροι σπουδαγμένοι κι επίμονοι κηπουροί του σπανίου βοτάνου της ειρήνης.

Για τα σχέδια ειρήνευσης Παλαιστινίων- Ισραηλινών δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά ούτε κι από αυτά θα μάθουμε πολλές ατέλειες. Η μεγαλύτερη τους είναι οι νεκροί πολιτικοί, ο Γιτζάκ Ράμπιν ας πούμε που δολοφονήθηκε μετά από μια ομιλία περί της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, ο Σαντάτ στην Αίγυπτο που επίσης δολοφονήθηκε από φανατικούς εναντίον της ειρήνης. Θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι, που δεν τους ξέρω. Αν δολοφονούνται όσοι απλώς διατυπώνουν την ιδέα της ειρήνης, κι αντίθετα οι ακραίοι επικρατούν και αναδεικνύονται, δεν βλέπω μεγάλες πιθανότητες να μπορέσουμε κάποτε να κάνουμε κριτική στο ειρηνευτικό σχέδιο που θα εφαρμοζόταν επίσημα, με σφραγίδα του ΟΗΕ, το οποίο, στοιχηματίζω ότι θα έχει πολλές ατέλειες. Οι άνθρωποι έχουν μανία με την τελειότητα, δεν δέχονται τίποτε λιγότερο, ακόμα δεν έχουν αποδεχτεί ότι είμαστε ατελή όντα. Κρίμα, η μελέτη των ατελειών θα ήταν συναρπαστική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πόσο δύσκολο να γίνει το προσωπικό, πολιτικό.

Τη νύχτα που έφτασε ο Καραμανλής στο Ελληνικό να αναλάβει τα ηνία της χώρας που είχε βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, πενήντα χρόνια πριν, δεν...