Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Της δικής μας πόλης το χαμάμ

Πλακάκια για βάδην ονείρων
Μικρούλι το χαμάμ της Αθήνας μπροστά στα χαμάμ της Πόλης, ή και της Θεσσαλονίκης. Φαντάζεσαι μια πόλη σφιγμένη στο κάστρο της, μεσαιωνική, με στενά, πιεσμένη. Επαρχία ήταν, αλλά τώρα με το χαμάμ ανακαινισμένο, τις τέλειες μπογιές να έχουν καλύψει κάθε φθορά, την υγρασία να τη φαντάζεσαι δύσκολα, τις εκθέσεις που οργανώνονται εκεί, τώρα είναι μνημείο πρωτευούσης!
 

Στενές σκαλίτσες, στενά περάσματα, να μπορείς να χαϊδεύεις τους τοίχους. Ξύλινα χωρίσματα για τον αέρα και το φως, πλακάκια πολύχρωμα σαν αυτά των ονείρων που περίσσεψαν ως αναμνήσεις από περασμένες ζωές μας. Και στους τοίχους φωτογραφίες της έκθεσης A Balkan tale, μνημεία συνύπαρξης εθνοτήτων και θρησκειών από τα Βαλκάνια. Προβάλλεται και μια ταινία με ντοκιμαντέρ από τους Βαλκανικούς πολέμους και σχολιασμό ιστορικών από όλα τα Βαλκάνια.
Μια μικρή γωνιά αυτοσυνείδησης. Παραμένει λουτρό, μεταφορικά, το χαμάμ της Αθήνας. Δεν λειτουργεί σα χαμάμ, αλλά σου δημιουργεί τέτοια διάθεση να πας σε χαμάμ που θα πρέπει να επωφελείται και ένα αληθινό χαμάμ το οποίο άνοιξε κάπου εδώ γύρω, νομίζω. Θα το τσεκάρω. 









Πόση υγρασία διώχτηκε από δω μέσα




2 σχόλια:

Marina είπε...

Καλημέρα. Υπέροχη η αίσθηση του χαμάμ, έχω κάνει μία φορά στη Β. Ελλάδα πρίν πολλά χρόνια. Αραγε το Αθηναϊκό χαμάμ είναι είδος μουσείου, κάπου στην Αθήνα;

Anna Damianidi είπε...

Nαι το παλιό χαμάμ της Αθήνας είναι μουσείο τώρα. Υπάρχει ένα καινούργιο, αλλά δεν ξέρω πού είναι

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...