Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Της δικής μας πόλης το χαμάμ

Πλακάκια για βάδην ονείρων
Μικρούλι το χαμάμ της Αθήνας μπροστά στα χαμάμ της Πόλης, ή και της Θεσσαλονίκης. Φαντάζεσαι μια πόλη σφιγμένη στο κάστρο της, μεσαιωνική, με στενά, πιεσμένη. Επαρχία ήταν, αλλά τώρα με το χαμάμ ανακαινισμένο, τις τέλειες μπογιές να έχουν καλύψει κάθε φθορά, την υγρασία να τη φαντάζεσαι δύσκολα, τις εκθέσεις που οργανώνονται εκεί, τώρα είναι μνημείο πρωτευούσης!
 

Στενές σκαλίτσες, στενά περάσματα, να μπορείς να χαϊδεύεις τους τοίχους. Ξύλινα χωρίσματα για τον αέρα και το φως, πλακάκια πολύχρωμα σαν αυτά των ονείρων που περίσσεψαν ως αναμνήσεις από περασμένες ζωές μας. Και στους τοίχους φωτογραφίες της έκθεσης A Balkan tale, μνημεία συνύπαρξης εθνοτήτων και θρησκειών από τα Βαλκάνια. Προβάλλεται και μια ταινία με ντοκιμαντέρ από τους Βαλκανικούς πολέμους και σχολιασμό ιστορικών από όλα τα Βαλκάνια.
Μια μικρή γωνιά αυτοσυνείδησης. Παραμένει λουτρό, μεταφορικά, το χαμάμ της Αθήνας. Δεν λειτουργεί σα χαμάμ, αλλά σου δημιουργεί τέτοια διάθεση να πας σε χαμάμ που θα πρέπει να επωφελείται και ένα αληθινό χαμάμ το οποίο άνοιξε κάπου εδώ γύρω, νομίζω. Θα το τσεκάρω. 

Πόση υγρασία διώχτηκε από δω μέσα
Δημοσίευση σχολίου

Πρωτομαγιά στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πόσο μου άρεσε η Νέα Φιλαδέλφεια όταν ήμουν παιδί! Πόση ευτυχία να επισκέπτομαι τη γιαγιά μου εκεί, σε μονοκατοικία με αυλίτσα και κ...