Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ο Σισέ της χρονιάς

Οι δυο Σισέ και η παρέα τους
Πέντε χρόνια πριν δεν ήξερα το όνοµα Σισέ. Τώρα έχω τρεις Σισέ στη ζωή µου. Ο ένας είναι εξώφυλλο στις εφηµερίδες µε φούστα και τατουάζ, µόνο σαν εικόνα τον ξέρω. Πάµπλουτος και άνετος, δεν έχει καµία σχέση µε τους Σισέ που γνωρίζω. Αυτός είναι ποδοσφαιριστής και φοράει εκτός εργασίας ρούχα υψηλής ραπτικής. Αυτοί είναι µικροπωλητές και φοράνε παντού ρούχα ποδοσφαιρικά. Ισως έχουν ταλέντο στην µπάλα, ονειρεύονται να ήταν στη θέση του. Νοµίζω πως είναι συµπατριώτες, αν ο γνωστός Σισέ είναι Σενεγαλέζος.
Ο ένας από τους δυο γνωστούς µου Σισέ είναι όµορφος, θα γινόταν καλύτερο φωτοµοντέλο από τον ποδοσφαιριστή. Αν φορούσε αυτός µαύρη φούστα µε λευκό σακάκι, θα έµενε τόσο άφωνο το κοινό των ντεφιλέ, που δεν θα µπορούσε να συζητάει για ανδρισµό και τέτοια. Κι ας µην εµφανιζόταν σαν άνδρας της χρονιάς, ας ήταν απλώς ο Σισέ της χρονιάς.
Οµως ακόµα ο δικός µου Σισέ δεν έχει συναντήσει τον φωτογράφο που θα τον αναδείξει. Μόνο εµάς συνάντησε, τις εθελόντριες δασκάλες που τον µάθαµε να γράφει ελληνικά. Μικρά στρογγυλά γραµµατάκια, σαν αιφνίδιο καλλιγραφικό ταλέντο στην Α’ ∆ηµοτικού. Είχα να δω τέτοια γράµµατα σαράντα χρόνια. Κι όταν θαύµασα κάµποσες φορές τις γεµάτεςσελίδες του, µου αποκάλυψε ότι πρώτη φορά στη ζωή του έγραφε, πρώτη φορά στη ζωήτου πήγαινε σχολείο. Πώςγίνεται αυτό; Οι γλωσσολόγοι λένε ότι, αν κάποιος δεν ξέρει να γράφει τη δική του γλώσσα, είναι σχεδόν αδύνατον να µάθει να γράφει πρώτη µια ξένη. Οµως ο Σισέ διέψευδε τα επιστηµονικά συµπεράσµατα µε την επιµέλειά του. Αρχισα να ονειρεύοµαι για λογαριασµό του άλλη καριέρα: να γινόταν ένα είδος εκπαιδευτικού πειραµατόζωου των γλωσσολόγων και µε τον τρόπο αυτόν να τελείωνε κάτι σαν Γυµνάσιο, κάτι σαν Λύκειο. ∆εν θα έπαιρνε βέβαια βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών για κάτι τέτοιο. Αλλά θα µπορούσε πολύς κόσµος να µάθει τα δικά του σχέδια για το µέλλον: θα στείλει οπωσδήποτε σχολείο τα παιδιά του.
Υπάρχει µεγάλη ανισότητα στους Σισέ κι ακόµα δεν σας είπα για τον τρίτο.

Στα ΝΕΑ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4618812

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

... και οι γραφολόγοι απορούν όχι μόνο οι γλωσολόγοι

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Σενεγάλη ή Ακτή του Ελεφαντοστού φαίνεται βγάζουν Σισέ που ο καθένας με το δικό το τρόπο σπάει τα taboo & τις προκαταλήψεις μας, ημών των "sauvage". Ανυπομονώ να μάθω γιά τον τρίτο.

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...