Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Kαλύτερα να δεις Σουλεϊμάν


O Σουλεϊμάν με τον Φραγκίσκο της Γαλλίας
 Σε κάθε αλλαγή θρόνου της Βόρειας Κορέας δημιουργείται μια κρίση που βοηθάει την εδραίωση του ηγέτη, εξηγεί στο ραδιόφωνο ο αναλυτής διεθνών που ξέχασα δυστυχώς το όνομά του. Άκουγα ειδησεογραφικές εκπομπές περπατώντας στην Πανεπιστημίου με τ' ακουστικά στ' αυτιά. Ίσως είναι κακή συνήθεια, να κυκλοφορείς μ' αυτό τον τρόπο στην πόλη. Στην Πιονγιανγκ θα κινδύνευα, απ' όσα διάβασα αργότερα σε μια ανταπόκριση της μόνης, λέει, ελληνίδας που βρίσκεται εκεί, αλλά ετοιμάζεται κι αυτή να φύγει. Όλα είναι ήσυχα στην πρωτεύουσα της παράξενης αυτής χώρας, φτάνει να προσέχεις τα πούλμαν και τα λεωφορεία, τα οποία μπορεί να σε πατήσουν αν περπατάς αφηρημένος, όπως εγώ δηλαδή, με τ' ακουστικά στ' αυτιά.
Παράξενες πρακτικές εδραίωσης της εξουσίας για άτομα τόσο τρυφηλά όπως ελόγου μου, αυτό με τους Κορεάτες ηγέτες. Τι να καταλάβουμε οι φτωχοί; Ο γιος του προηγουμένου για να εδραιωθεί στη θέση του πατέρα, φτιάχνει μια κρίση που θα χαλυβδώσει το φρόνημα των χιλιάδων αξιωματικών και γενικώς του πολυάριθμου στρατού, ο οποίος μπροστά στον εχθρό ταυτίζεται καλύτερα με το πρόσωπο του ηγέτη; Κάτι τέτοιο. Και καθώς ο εχθρός πάντα καραδοκεί δεν υπάρχει χρόνος και όρεξη για αμφιβολίες ως προς την καταλληλότητα του διαδόχου. Δηλαδή μην το ψάχνεις και πολύ αν τυχόν έχεις βλέψεις για το θρόνο όντας αδερφός του προηγουμένου ηγέτη, ας πούμε, διότι η ένταση μέσα στην οποία ζούμε και το κλίμα των απειλών που μας περιζώνουν μας κάνουν νευρικούς και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε έτσι και νευριάσουμε κρατώντας το τιμόνι του τανκς κι ακουμπώντας το δαχτυλάκι στο κουμπί του πυραύλου.
Ίσως καταλαβαίνει κανείς περισσότερα βλέποντας Σουλεϊμάν. Η οθωμανική δυναστεία είχε υποδειγματική συνέχεια χάρις στα πολλά αγόρια που γεννούσαν οι πολλές γυναίκες και στην υγιεινή συνήθεια να σκοτώνουν όσα περίσσευαν όταν ξεκαθάριζε η διαδοχή και γινόταν η στέψη του σουλτάνου. Επειδή η ανθρωπότητα προοδεύει όσο κι αν λένε μερικοί το αντίθετο, κάποια στιγμή σταμάτησαν να σκοτώνουν τους περισσευούμενους και τους έκλειναν σε ένα ωραίο δωμάτιο του χαρεμιού που το έλεγαν κλουβί ή καφάσι. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια της Αυτοκρατορίας είχε πολύ χαλαρώσει το κλείσιμο και μερικοί λένε ότι γι αυτό πήγε κατά διαβόλου και η ίδια η Αυτοκρατορία. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που πιστεύουν στις αρετές της  σκληρότητας και του εγκλεισμού, παράδειγμα η Βόρεια Κορέα.
Βέβαια άλλο είναι να είσαι διάδοχος και μετά ηγεμόνας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα κι άλλο στην κομμουνιστική Κορέα του 21ου. Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες που γίνονται βασιλιάδες αλλά δεν λέγονται έτσι και πρέπει να εκβιάζουν με πυρηνικά για να παίρνουν τη διεθνή βοήθεια την οποία διατείνονται πως δεν χρειάζονται. Μπερδεμένοι καιροί και πολύ άχαροι ενδυματολογικά. Πραγματικά, χίλιες φορές Σουλεϊμάν, με τα χαρέμια του, με τα σαλβάρια του, με τη μεγαλοπρέπεια  και με τα ωραία του.
εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πόσο δύσκολο να γίνει το προσωπικό, πολιτικό.

Τη νύχτα που έφτασε ο Καραμανλής στο Ελληνικό να αναλάβει τα ηνία της χώρας που είχε βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, πενήντα χρόνια πριν, δεν...