Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πώς τα σβήνουν τα κουλούρια;

Μόλις είδα στο Μετρό την πιο ωραία διαφήµιση της ζωής µου.

«Μάθε στους µεγάλους το Ιντερνετ» προτρέπουν τα σλόγκαν και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές: «Μάθε τους να κάνουν τσατ» ή «Σου έφτιαχναν κάποτε τα αγαπηµένα σου κουλουράκια, δείξε τους πώς να σβήνουν cookies». Είχε πολύ κόσµο στο Μετρό και δεν έβλεπα καλά. Η Εθνική Τράπεζα έκανε τη διαφήµιση, δεν κατάλαβα για ποιο λόγο. Τι ακριβώς θα κερδίσει αν τα παιδιά αρχίσουν να µαθαίνουν στους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους πώς να χρησιµοποιούν Ιντερνετ; Το τι θα κερδίσουν οι µεγάλοι είναι εύκολο να το φανταστούµε. Πραγµατικά, πιστεύω ότι η πλοήγηση στο Ιντερνετ είναι απασχόληση κατάλληλη για άτοµα άνω των 50. Μόνο η συγκυρία τα έφερε έτσι κι έπεσε στα νύχια των µικρών που την κρατάνε ζηλότυπα και µε χίλια παρακάλια µεταβιβάζουν τις γνώσεις τους. Φταίει απλώς η χρονική στιγµή της ανακάλυψης.

Κανονικά τα παιδιά έπρεπε τον ελεύθερο χρόνο τους να τρέχουν στα λιβάδια, να συναντούν κόσµο και να αγωνίζονται στον δύσκολο στίβο των ανθρωπίνων σχέσεων µε σωµατική παρουσία, όχι να κλείνονται σε ένα δωµάτιο και να ανταλλάσσουν απόψεις σε οθόνη. Αυτά είναι για ανθρώπους που έχουν µειωµένες σωµατικές αντοχές, έχουν µεγαλώσει αρκετά και έχουν δοκιµαστεί στις φιλίες και τους δεσµούς, έχουν λύσει τα βασικά τέλος πάντων. Είναι για µοναχικούς και απελπισµένους ηλικιωµένους. Αλλά ξέρω ένα σωρό πενηντάρηδες αποφασισµένους να µην µπουν στον κόπο να µάθουν να χειρίζονται κοµπιούτερ αν δεν τους χρειάζεται στη δουλειά. Ασε πια τους µεγαλύτερους. Η νέα γενιά είναι τρόπον τινά καταδικασµένη να περιχαρακώνεται στην ψηφιακή ζωή που έµαθε εξ απαλών ονύχων, όπου δεν έχουν πρόσβαση οι αδιάκριτοι κι ανεπιθύµητοι µεγάλοι.

Οµως παιδιά, αλήθεια, λυπηθείτε τους! Θυµηθείτε πόσα έκαναν για σας, βρείτε λίγο χρόνο, µάθετέ τους κόλπα, θα γλιτώσετε την γκρίνια τους. Καθήστε δίπλα τους, θυσιάστε ένα τέταρτο, πιάστε το χεράκι τους και βάλτε το να χειριστεί ποντίκι.

Κουλουράκια, είναι η αλήθεια παιδιά µου, δεν έφτιαξα ποτέ.

Οµως µάθετέ µε, παρακαλώ, πώς να σβήνω cookies...

Στα ΝΕΑ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4626831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...