Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Προϊστορικό μουσείο

-Παρακαλώ, τουαλέτα;
Ενοχλώ προφανώς τους δύο φύλακες του Προϊστορικού Μουσείου Φηρών Σαντορίνης, οι οποίοι επιδίδονται σε βαθυστόχαστη, μεγαλόφωνη συζήτηση περί των ερωτικών κάποιου φίλου τους. Κατ' αρχάς επειδή μιλώ ελληνικά, άρα τους έχω ακούσει, και πού βρέθηκε αίφνης Ελληνίδα εκεί μέσα, πώς και γιατί; Ελα μου ντε; Και θέλει και τουαλέτα. Γυρίζουν, με κοιτάζουν.
-Α, είναι κλειστές!
Απομακρύνομαι διακριτικά, να τους αφήσω να συνεχίσουν την κουβέντα τους. Θα μπορούσα να ρωτήσω γιατί οι τουαλέτες είναι κλειστές, αλλά ξέρω ότι δεν θα μου πουν αλήθεια. Για μένα πια δεν υπάρχει τίποτε αθώο πίσω από ελλείψεις και παραλείψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μόλις πέρασα δίπλα από τη συσκευή ελέγχου εισιτηρίων, η οποία δεν δουλεύει. Βγάζει έναν ανεπαίσθητο συριστικό ήχο, ίσως από παράπονο για τα λεφτά που κόστισε.
Πέρσι, πρόπερσι, πότε ήταν; είχε ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο για τις μηχανές αυτές. Το θυμάται κανείς; Οι φύλακες ήταν που δεν ήθελαν τις μηχανές; Κάποιοι πληρώθηκαν γι’ αυτές, αγοράστηκαν, στήθηκαν, αφήνονται να σκουριάζουν.
Μουσείο ενός υπερβολικά διάσημου νησιού, με υπερβολικά σπάνια ευρήματα. Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι έχουν μεταφερθεί εδώ, εκμαγεία επίπλων, αγγεία. Κάτι τόσο πολύτιμο για τον αρχαίο κόσμο, σαν την Πομπηία, δεκαεφτά αιώνες αρχαιότερο. Το κτίριο έχει κοστίσει πολλά, φαίνεται - μεγάλο, ευάερο, ευήλιο, βαμμένο με τα καλύτερα υλικά.
Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά. Δεν υπάρχει πωλητήριο. Δεν έχουν να σου δώσουν ούτε ένα φυλλαδιάκι. Δεν πουλιούνται ούτε βιβλιαράκια, τίποτε. Μπορείς να αγοράσεις βέβαια ποικιλία σουβενίρ στα μαγαζιά της πόλης, αν θέλεις. Αλλά στο μουσείο μόνο φωτογραφίες μπορείς να βγάλεις, και βέβαια λες, πάλι καλά που δεν τις απαγορεύουν κι αυτές μέχρι να δημοσιευτούν τα ευρήματα, ή δεν ξέρω τι άλλο.
Ναι, ας δούμε τα θετικά: βρήκαμε το μουσείο ανοιχτό, κλείνει βέβαια στις 3 το μεσημέρι, αλλά φροντίσαμε να προλάβουμε. Μας άφησαν να βγάλουμε φωτογραφίες. Τα αντικείμενα είναι σπάνια, δεν έχουμε από άλλα μέρη τέτοια απομεινάρια του αρχαίου κόσμου και μπορούμε να τα θαυμάσουμε έναντι ευτελούς τιμήματος, δεν πουλήθηκαν λαθραία, δεν καταστράφηκαν, βρέθηκαν και εκτέθηκαν, αυτό κι αν είναι σπουδαίο.
Στον προθάλαμο δύο διαδραστικές οθόνες, πληρωμένες από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης έχουν χαλάσει, δεν πειράζει, κάποιοι κάποτε πληρώθηκαν γι' αυτές και αναπτύχθηκαν σε προσωπικό επίπεδο. Και οι κλειστές τουαλέτες σίγουρα κάποιον έχουν βοηθήσει να αναπτυχθεί σε προσωπικό επίπεδο, απλώς δυσκολεύομαι να φανταστώ με ποιον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το προνόμιο των φίφτυς

Το προνόμιο των φίφτυς Καμιά φορά ζηλεύω την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι γονείς μου όταν παντρεύτηκαν στην Αθήνα κι έψαχναν να β...