Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ανύπαρκτη reality

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί μια συλλογή υπογραφών κατά του ριάλιτυ «Μπάτσελορ» στο οποίο δέκα γυναίκες διεκδικούν έναν και μοναδικό άντρα και του παρουσιάζουν τα θέλγητρά τους σα να χορεύουν σε ινδικό μπαλέτο ταινίας του ’50. Στο μεταξύ στη σημερινή Ινδία οι ταινίες αυτές θα μοιάζουν σε λίγο με επιστημονική φαντασία και κανείς δεν θα πιστεύει ότι υπήρξε ποτέ τέτοια εποχή περίσσιας γυναικών, διότι αυτή τη στιγμή οι άντρες σε νεαρή ηλικία είναι ήδη μερικά εκατομμύρια περισσότεροι από τις γυναίκες, αφού οι γονείς προτιμούν τ’ αγόρια και κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίζουν τα κορίτσια τους, με εκτρώσεις κατόπιν υπερηχογραφήματος και άλλα τέτοια σεξιστικά. Αυτά δηλαδή κι αν είναι σεξιστικά, πρακτικές που καταδικάζουν το μέλλον σε ανισορροπία της παρουσίας των φύλων και μάλιστα σε υπερβολικά παραπανίσια αρσενικά. Τι θα απογίνουν οι σημερινοί νέοι ασιάτες κανένας δεν μπορεί να φανταστεί, αλλά τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν οι αριθμοί. Τα ίδια έχουν συμβεί και στην Κίνα. Μιλούν οι μελλοντολόγοι για τον πόλεμο του νερού, τον πόλεμο της κλιματικής αλλαγής, για πόλεμο περίσσειας αντρών δεν έχω ακούσει. Μάλλον δεν αντέχεται καθόλου σαν προοπτική, ούτε καν σε αυτούς που αρέσκονται να σκιαγραφούν μελλοντικές απειλές, πουλώντας πιθανόν συνταγές σωτηρίας.

Μα τι συνταγές σωτηρίας να πουλήσεις μπροστά σε τέτοιο ζόφο; Καλύτερα να καταφεύγεις σε παρελθοντολογικές δήθεν ανατολίτικες φαντασιώσεις, όπως είναι το Μπάτσελορ. Λειψανδρία που υπήρχε κάποτε, ειδικά πριν εκατό χρόνια, μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να ήταν κάτι τρομερό κι ως γνωστόν η ανθρωπότητα μένει προσκολλημένη στο παρελθόν πάρα πολύ και τρομάζει να αντιληφθεί το παρόν που ζει. Η λέξη λειψανδρία δεν έχει αντίστοιχο όρο για την έλλειψη γυναικών.

Καθώς μεγαλώνουν τα δεκάδες εκατομμύρια παραπανίσια αγόρια που δεν θα βρίσκουν ταίρι εκ των πραγμάτων στην Ινδία και στην Κίνα, και είναι ήδη τώρα η πρώτη φουρνιά πάνω από είκοσι χρονών και δεν ξέρουμε τι κάνει και πώς πορεύεται,  με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα δε, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορέσει να εξελιχθεί η κατάσταση τους, εμείς ξεχνιόμαστε με τηλεοπτικά χαρέμια.

Και γιατί να απαγορευτεί το Μπάτσελορ; Ας αφήσουμε το γένος των αντρών να χαρεί για λίγο ακόμα τα περασμένα μεγαλεία του. Ίσως η ενορχηστρωμένη αυτή άρνηση της πραγματικότητας με το όνομα «ριάλιτυ» να δώσει ιδέες. Θα βιώσουν οι νέοι πολύ σύντομα την αντιστροφή των όρων στο πλατώ της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...