Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ημέρα των ζώων

Ζώο δικό μου δεν έχω, τα παιδιά μου έχουν σκυλιά που μου παρουσίασαν ως δικά τους παιδιά, άρα είμαι η γιαγιά τους. Μεγάλη πρόοδος, αν υπολογίσει κανείς ότι μεγάλωσα με φόβο για τα σκυλιά και τις γάτες, ακόμα και τα αρνάκια φοβόμουν σαν παιδί, και χρειάστηκε συστηματική προσπάθεια να τον καταπολεμήσω, αυτό το φόβο.

Καλά τα πήγαμε ως εδώ, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, οι νέοι φόβοι. Τ’ αηδόνια που δεν με άφηναν κάποτε να κοιμηθώ στο Πήλιο, τρόπος του λέγειν δηλαδή, ποιος κάθεται να κοιμηθεί όταν λαλούν τ’ αηδόνια, αυτά λοιπόν τα πουλιά που μάλλον έχουν φύγει τρομάζοντας από τα κανόνια, τα ψεύτικα, όχι τίποτε πολεμικά, μη φανταστείτε, πήραν κι άλλα μαζί τους. Τι κανόνια είναι αυτά που κήρυξαν πόλεμο στη βουνίσια πανίδα; Κανόνια για να διώχνουν τ’ αγριογούρουνα, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν πολύ εξαιτίας, λένε, κάποιων που τα ξαμόλησαν από τις φάρμες επί κρίσης, όταν οι φάρμες έκλεισαν. Φήμες, που ίσως είναι αληθινές, ίσως εξίσου εμμονικές με τις άλλες που λένε ότι οι οικολόγοι, τρελοί όπως είναι, ξαμόλησαν αγριογούρουνα στα βουνά επειδή έτσι. Υπάρχει μια τάση να αποδίδονται διάφορα στους οικολόγους, αλλά αυτό δεν σώζει την κατάσταση. Τα αγριογούρουνα, ως γνωστόν, κάνουν τώρα βόλτες στους δρόμους της Κηφισιάς, αλλά δεν είναι απλό να τα περιορίσουν αφού ένα σωρό κόσμος εναντιώθηκε στην απόφαση για κυνήγι, λόγω φιλοζωίας.

Στο μεταξύ στα όρη στα βουνά κυνηγιούνται τα πάντα αδιακρίτως, αγριογούρουνα, αλεπούδες, αρκούδες και πουλιά πάσης φύσεως. Αγαπάμε τα ζώα με διακρίσεις, λατρεύουμε τους σκύλους και τις γάτες μας, τα κοντινά μας πλάσματα. Αν τ’ αγριογούρουνα λόγω γειτνίασης γίνουν κι αυτά αγαπημένα, αλίμονο στ’ αηδόνια, θα οργιάσουν στην ποταμιά τα κανόνια. Δύσκολο να μοιραστούν οι αγάπες στο βασίλειο των ζώων, εκεί τα μεν κυνηγούν τα δε, η δε ισορροπία έχει προ πολλού διαταραχθεί. Κι οι άνθρωποι πώς να κάνουν κουμάντο; Έχουν κι αυτοί τις αδυναμίες τους. Λυπούνται τα μοσχαράκια, κόβουν το κρέας και τρώνε μόνο ψάρια, αλλά όχι ιχθυοτροφείου γιατί δεν είναι πολύ καθαρά, λέει, άγρια ψάρια, αυτά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Άντε βγάλε άκρη.

Δύσκολο πράγμα η μέρα των ζώων αν είσαι απλώς γιαγιά σκυλιών και δεν τα λατρεύεις αρκετά ώστε να μη σε νοιάζει τι γίνεται παραέξω. Νομίζω θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο για ισορροπίες στη φύση, αλλά άντε να χαλάσεις τώρα τη γιορτή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...