Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ορεινή πατρίδα



Έχει μάθει το σώμα τα σημεία  οδοστρώματος με  βουναλάκια, συνήθως είναι  στις άκρες, εκεί που η άσφαλτος μαζεύεται όταν είναι ρευστή ακόμα, καθώς τη ρίχνουν και την ισιώνουν στη μέση. Στην Όθωνος, στο Σύνταγμα υπάρχει τέτοια ορεινή λωρίδα, στην Πατησίων στη Χέυδεν, μεταξύ άλλων. Έχει μάθει το σώμα και δίνει εντολή μηχανικά, όταν περνάς απέναντι μη χαζεύεις, μην κοιτάς ψηλά, μη σηκώνεις το κεφάλι, κοίτα κάτω αν δεν θέλεις να σκοντάψεις, να βρεθείς με το πρόσωπο καταγής τη στιγμή που ανάβει το φανάρι και ξεκινούν τα αυτοκίνητα. Είναι ενσωματωμένη η πληροφορία για όσα μέρη ξέρω, όσα συνηθίζω να περπατώ. Για τα καινούργια  δεν ισχύει, κάθε απομάκρυνση εκ της γνωστής διαδρομής θα στραφεί εναντίον του απομακρυνόμενου.
Την προηγούμενη βδομάδα απομακρύνθηκα ως το Λονδίνο, κι αντιμετώπισα κινδύνους έκθεσης σε νέες εικόνες και εμπειρίες. Το παθαίνω από τα δώδεκα, από το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, κανονικά θα έπρεπε να έχω ενσωματώσει τις σχετικές πληροφορίες, αλλά τίποτε. Δεν είχα πετύχει ως τώρα στρώσιμο δρόμου με άσφαλτο. Εκεί που χάζευα τον καινούργιο ορίζοντα της πόλης, καινούργιοι ουρανοξύστες  κάθε φορά, κι αναρωτιόμουν ως ποια ηλικία θα αντέχω να περπατώ στους δρόμους αυτούς όπου οι νέοι τρέχουν να προλάβουν τις δουλειές τους όλο και πιο γρήγορα, έπεσα πάνω στο συνεργείο. Είδα τον οδοστρωτήρα να περνά, και καθώς προχωρούσε μπροστά με τους εργάτες και όλη τη σχετική αναστάτωση, να αφήνει το δρόμο χωρίς βουναλάκια στο πλάι. Χωρίς καν μπαλώματα, χωρίς υψομετρική διαφορά, ολόισια και καθαρή, χωρίς ούτε μαύρες κολλώδεις πιτσιλιές στα πεζοδρόμια.
Θα πρέπει να έχει σχέση με το ανάγλυφο της χώρας, υποθέτω. Η Βρετανία είναι χώρα επίπεδη, δεν έχει βουνά, εξου και οι εργάτες που στρώνουν το δρόμο δεν ξέρουν τι θα πει εξόγκωμα, και βρίσκονται σε αδυναμία να το δημιουργήσουν. Πρέπει να είναι υπαρξιακό το θέμα, δεν θα έχει σχέση με τον επαγγελματισμό ή τη διεξαγωγή διαγωνισμών για το δημόσιο, ούτε με τη δική μας αδυναμία των πολιτών να διαμαρτύρονται, την αδιαφορία μας ίσως, ή ένα είδος μοιρολατρίας απέναντι στην ανικανότητα και την τσαπατσουλιά στους δημόσιους χώρους. Όχι, η γεωγραφία φταίει, το ανάγλυφο. Να κάτι που δεν θα αλλάξει ούτε με Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...