Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ήρεμη χρονιά

Εύχομαι ήρεμη χρονιά. Μπορεί να έχουν πολλοί κουραστεί από τις πολιτικές εντάσεις των τελευταίων χρόνων, κι άλλοι να μην τις έχουν ακόμα χορτάσει και να τις θεωρούν προάγγελο της μεγάλης γιορτής και ταραχής χωρίς τέλος, όμως επειδή ανήκω στους πρώτους μου επιτρέπετε να ευχηθώ εκ βάθους καρδίας ήρεμη χρονιά για όλους, ακόμα και για τους αχόρταγους της ταραχής. Έχουν κι αυτοί δικαίωμα σε λίγη περισυλλογή, μπορεί μια μέρα καθώς η πλήξη θα τους βασανίζει να εμφανιστεί ο αναστοχασμός στις πνευματικές τους διαδικασίες και να τους χαρίσει συγκινήσεις απρόβλεπτες, τόσο συνταρακτικές όσο και η βίαιη δράση. Είμαι μάλιστα μοιραίο, σύμφωνα με μερικούς φιλοσόφους, να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αν δεν είναι μοιραίο, κι αν δεν το εγγυάται η φιλοσοφία ή κάποιος προφήτης με περγαμηνές, δεν ξέρω από πού μπορεί να έρθει κάτι τέτοιο. Οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν έχουν λόγους να το προτιμήσουν, αφού βλέπουν συνέχεια την ταραχή να αναδεικνύει αστέρες, τους πιο βίαιους, αθυρόστομους, φωνακλάδες, προκλητικούς και φασαριόζους να επιβάλλονται στο σύστημα που φαίνεται να υποφέρει από τους ίδιους τους κανόνες του. Οι οποίοι είναι πολύ προχωρημένα ειρηνικοί για ανθρώπους μεσογειακού ταμπεραμέντου. Θα έπρεπε να συμφωνηθεί μια αναθεώρηση του Συντάγματος με λίγη ελληνορωμαϊκή πάλη μέσα. Την οποία βεβαίως, ειρρήσθω εν παρόδω, θα πρέπει να απελευθερώσουμε από το ρωμαϊκό της συνθετικό. Με ποιο δικαίωμα οι Ρωμαίοι, που δεν ήταν παρά κατακτητές άπονοι και πονηροί, αλύγιστοι και φοβεροί, καπηλεύονται το όνομα της πάλης; Να ονομαστεί ελληνική αποκλειστικώς, το όνομα είναι η ψυχή μας.
Μερικά ματσάκια λοιπόν (η λέξη έχει μπει στο πολιτικό λεξιλόγιο, γιατί να μην πει και η αναμέτρηση σώμα με σώμα;) να περιληφθούν στους θεσμούς καθώς σταθερά θα αναθεωρούμε προς το πιο αυθόρμητο και ελληνοπρεπές τα πάντα. Δεν θα χρειάζεται να παλεύουν οι ίδιοι οι ηγεμόνες, θα βάζουν τα παλικάρια, όπως γίνεται και στον Ερωτόκριτο, αυτό το τόσο βαθιά ελληνικό ποίημα.
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο Ερωτόκριτος ανήκει στην ευρωπαϊκή αναγέννηση και είναι κλασικό ιπποτικό μυθιστόρημα σαν τα αντίστοιχα γαλλικά; Μη με μπερδεύετε άλλο!
Τέλος πάντων, επιμένω στην ευχή μου. Να ηρεμήσουμε λίγο. Είναι ωραίες οι ταραχές και απαραίτητες στη νεολαία, αλλά η ζωή έχει επιμηκυνθεί πολύ τον τελευταίο αιώνα κι οι άνθρωποι μετά τα σαράντα νιώθουν μια ακαταμάχητη ανάγκη για ρουτίνα και γαλήνη, έστω κι αν δεν το παραδέχονται. Μεταμφιέζονται λοιπόν οι μεγάλοι σε νέους, ενώ οι νέοι φεύγουν διακριτικά για μέρη που μπορείς να διοχετεύεις την ανάγκη σου για ταραχές σε διαγωνισμούς χορού και την ανάγκη σου για διάκριση σε θέσεις εργασίας.
Ήρεμη χρονιά, να μπορέσουν να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο οι μεγάλοι, να πάρουν ανάσα κι οι μικροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...