Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ποιοί ήταν οι Ίσαυροι

Μεγάλη χαρά στο πανελλήνιο που ο Τομ Χανκς πήρε ελληνική υπηκοότητα. Ενας τόσο σπουδαίος, διάσημος, πασίγνωστος στα πέρατα της υφηλίου να ζητήσει να γίνει Ελληνας, συν γυναιξί και τέκνοις! Ρίγη υπερηφάνειας!
Η ελληνική υπηκοότητα-ιθαγένεια είναι πολύτιμη, δύσκολα την αποκτάς. Ακόμα και για του Τομ Χανκς την πολιτογράφηση χρειάστηκε να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ειδική απόφαση, ότι τον κάνει Ελληνα λόγω εξαιρετικών υπηρεσιών (προσφορά χρημάτων μετά την πυρκαγιά στο Μάτι) και θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι το 2021. Θα του κάνουν άραγε και το τεστ πατριδογνωσίας που συνηθίζεται; Ε, δεν φαντάζομαι να τον ρωτήσουν και ποιοι ήταν οι Ισαυροι. Ξέρω κάποιον που την πάτησε με τους Ισαύρους, αναγκάστηκε να ξαναδώσει, αλλά έκτοτε τους παίζει στα δάχτυλα, τους Ισαύρους.
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα θυμήθηκα τον Γκαζμέντ Καπλάνι, συγγραφέα που έχοντας γράψει μερικά σπουδαία βιβλία στα ελληνικά, έχοντας ζήσει στην Ελλάδα επί χρόνια, σπουδάσει στη Φιλοσοφική, γράψει σε εφημερίδες και περιοδικά, εκλεγεί καθηγητής στο Πάντειο, και ακόμη έχοντας παντρευτεί στην Ελλάδα, δεν κατάφερε να την πάρει την περίφημη ελληνική υπηκοότητα. Δεν πιστεύω να του την αρνήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι, όλων των κυβερνήσεων, σταθερά, επειδή με τόσο χιούμορ σκιτσάριζε την ελληνική πραγματικότητα και μάλιστα όπως τη ζει ένας μετανάστης που πασχίζει να εκφραστεί και στη γλώσσα του τόπου υποδοχής... Θα έπρεπε ειδικά γι' αυτό να του δοθεί χωρίς τεστ, χωρίς Ισαύρους, χωρίς παράβολα, τιμητικά, με κούριερ στο σπίτι του, για την τεράστια υπηρεσία να πλουτίσει έτσι την ελληνική γραμματεία, κυρίως την ελληνική σκέψη. Πλην όμως, δεν σκέφτηκε κανείς κάτι τέτοιο, αρκούνται στους Ισαύρους οι εξεταστές, φαίνεται, για να βυθομετρήσουν τις γνώσεις και την ελληνική συνείδηση. Και μάλλον είναι αργά να το σκεφτούν τώρα, αφού δεν μένει πια στην Ελλάδα.
Αν και η ελληνική πολιτεία δεν τον θεώρησε άξιο για την υπηκοότητα που τόσες φορές αιτήθηκε, τα βιβλία του μεταφράστηκαν και ταξίδεψαν και τώρα ταξιδεύει κι ο ίδιος. Ζει στις ΗΠΑ και γράφει σε άλλες γλώσσες, ίσως πάρει άλλες υπηκοότητες, ίσως ευγνωμονεί κατά βάθος την εχθρική στάση της ελληνικής πολιτείας που τον ξεσήκωσε να δει μέρη καλύτερα, όπου η δουλειά σου αναγνωρίζεται περισσότερο.
Καλή χρονιά κατά τα άλλα. Ισως πρέπει να την ξεκινήσω διαβάζοντας κάτι για τους Ισαύρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...