Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ιερή πορνεία

Ήταν ή δεν ήταν πόρνες οι γυναίκες του ναού; Ορισμένες αμερικανίδες φεμινίστριες αμφισβητούν το νόημα των αρχαίων κειμένων που αναφέρονται σε πορνεία μέσα σε ναούς, και μάλιστα κάποιοι αρχαιολόγοι λένε πως μπορεί να έχουν και δίκιο. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι η ιερή πορνεία ήταν ακριβώς πορνεία και δεν έχει μετρηθεί πόσο ήταν ιερή. 

Ποιος έπαιρνε δηλαδή τα λεφτά, το κορίτσι ή ο ιερέας; 

Καμιά απάντηση δεν είναι σίγουρη, αλλά σίγουρα βρέθηκε ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον θέμα να συζητηθεί σε διάφορες εσωτερικές σελίδες εφημερίδων. Και να προβάλει πάλι την Ελλάδα. Δεν τη γλιτώνουμε την προβολή, όσο σεμνοί και να γινόμαστε. Και δη τη σεξουαλική προβολή, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, είναι ο τόπος γεμάτος αναμνήσεις ερώτων. 

Πάντως δεν τις καταλαβαίνω τις αμερικανίδες φεμινίστριες, και μάλλον κι αυτές δεν καταλαβαίνουν την αρχαιότητα. Πιο πολύ μιλάνε σαν κόρες πουριτανών παρά σαν επιστήμονες που πλησιάζουν ένα θέμα χωρίς προκατάληψη. Ούτε μου φαίνεται η στάση τους πολιτικά ορθή, διότι θέλουν να αφαιρέσουν από την πορνεία την πιθανότητα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης στο παρελθόν. Άσε που τις καταγγέλλω για επίθεση στην ελληνική γλώσσα, γιατί υποσκάπτουν την έννοια της λέξης «ιερόδουλος». 

Οι αρχαίοι δεν είναι παράδειγμα προς μίμησιν, ούτως ή άλλως. Εκτός από ιερόδουλους είχαν και σκέτες δούλες, καθώς και δούλους. 

Πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη, ότι τους κεραυνούς τους στέλνει ο Δίας και τους σεισμούς τους προκαλεί ο Εγκέλαδος. Το λέει ακόμα η τηλεόραση, που έχει μείνει λίγο πίσω. Επειδή έγιναν πετυχημένοι χολιγουντιανοί ήρωες δεν είναι για να τους προσκυνάμε κιόλας. Ας μην τους παίρνουν τόσο στα σοβαρά οι αμερικανίδες φεμινίστριες, κι όλοι όσοι το παθαίνουν. 

Από τα ΝΕΑ το 2010 http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/4567762/?iid=2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...